HTML

ZIZILEND

ZIZILEND 2.0 mert szentéletűsködni tudni kell Tel Aviv-ban is

Friss topikok

Címkék

ZIZIMAMA ZIZIPAPA ZIZI A CSALÁD ZIZIÁGYBA FEKTETIK A ZIZIKISBABÁT

2012.10.27. 11:48 Zizilend

Ebben az országban tényleg teljes a káosz és tényleg a káosz hajtja az embereket, nem vicceltem, amikor ezt írtam alcímnek, pedig viccesen hangzik. Vegyük sorra a bizonyítékokat.

A bank

Bankszámlát nyitni azért sem pofonegyszerű dolog, mert a bank nincs nyitva munkaidőben, mint posztkommunista szuperül működő hazámban, hanem meglepő módon vasárnap, kedden és szerdán 08:30 és 14:00 között, hétfőn és csütörtökön 08:30 és 13:00 valamint 16:00 és 18:15 között intézhetnek az izraeli bankszámlával rendelkezők bármit is. Amikor a munkád, iskolád, bármilyen elfoglaltságod miatt végre eljutsz a bankba, akkor úgy húzol sorszámot, hogy az automatába be kell pöntyögnöd a számlaszámodat, ami ugye nem egyszerű akkor, ha számlát szeretnél nyitni. Ezen a buktatón átlendülhetsz úgy, hogy egy kedves banki dolgozó bepöntyögi a saját kódját, már ha éppen van ideje rád. Megnyitod a számlát és vissza kell menned a bankba a kártyádért. Két hét múlva. Sms-t az összes tranzakcióról nem tudsz kapni, olyan szolgáltatás van, hogy napi vagy heti összesítést küldenek a tranzakciókról. Az interneten csak azt látod és azt is csak jobb esetekben, hogy mennyi pénzed van a számlán és mennyit költöttél. Ez sem mindig helyes. Ehhez is be lehet menni a bankba és megkérdezni, hogy mik történtek a számlán. Jó esetben megmondják, de ismétlem, jó esetben. A csekk könyv elkészülési ideje szintén két hét, és csekk könyv nélkül márpedig Zizilendben nem lehet élni, csekkel kell fizeted a nagyobb beruházásaidat, mint pl. albérleti díj. Csak abban a bankban intézed a számlával kapcsolatos dolgokat, amelyikben nyitottad a számlát, külföldiek Jeruzsálemben egy bankba tartoznak mind, ahol nem beszél ám minden banki dolgozó angolul. Lehet csomó pénzed a bankszámlán, akkor sem tudod kivenni, vagy fizetni vele, ha az nem a helyes sávban van, amit az interneten nem tudsz változtatni, sőt, ha bemész a bankba és látod, hogy a csinovnyik beállítja a helyes sávra, akkor sem történik semmi, nem férsz hozzá. Mi a teendő? Megint bemenni a bankba a gyér nyitvatartási órák egyikében.


A tömegközlekedés

Van egy villamos Jeruzsálemben, úgy híjják City Pass. Ez van héberül is az oldalára írva (!), ez az itteni Combino. Vonatnak eufemizálják, vagy HÉVnek, de azért ez egy villamos és nagyon büszkék rá a jeruzsálemiek, meg az egész ország. A 90-es évek elején tervezték már a megépítését, aztán a City Pass Group építette meg végül rengeteg vitával 2002 és 2010 között és a világ legnagyobb magán villamos üzemeltetője, a francia Veolia tartja fent a 2011-es augusztusi indulása óta. Építettek miatta egy csodaszép hidat is, az a neve Gesher HaMeitarim, Húrhíd. Ez az egyetlen olyan közlekedési eszköz, amelyen nem a sofőrnél kell fizetni, hanem a megállókban elhelyezett automatákból kell venni a jegyet. Az automaták rendszerint nem működnek és amikor a jó ellenőr utasítja a jó utazó közönséget, hogy menjen át az ellentétes irányú sávban elhelyezett automatához megvásárolni a jegyeket, és a villamos már indulna és ennek megfelelően jelez is és a jó utazóközönség zizimódra lökdösődve zsúfolódik be a villamosba és az ellenőr mindenkit meg akar büntetni, akkor a jó utazóközönség inkább az ellenőrt büntetné, nagy kiabálás közben. A vége mindig nevetés, vállveregetés, barátságban. Ezt bírom. A Rav Kav az itteni bérlet, csak a központi buszpályaudvaron lehet kiváltani, műanyag kártya, teljesen civilizált és a buszsofőrnél kell töltögetni rá az utánpótlást. Van tíz alkalmas Rav Kav is, 50 sékelbe kerül, egyébként egy másfél órás jegy 6.60, kb. ugyanannyi mint otthon. Az itteni volánbuszok igen olcsók, mindenhova elvisznek. A sherut az iránytaxi kicsit drágább náluk és jobb hátra ülni benne, mert akkor nem kell az utastársak pénzét adogatni a sofőrnek menet közben és a visszajárót a másik irányba. Ja itt, ahogy felszáll az utolsó utas, indul a minibusz, a busz, a villamos és a sofőr egy kézzel vezet és közben adja a visszajárókat, vagy a buszon a mellette sorban állók jegyeit menet közben intézi. Ezért jobb, ha amikor felszállunk, azonnal erősen megkapaszkodunk valami korlátban, mert amikor az utolsó utas felszáll, azonnal kilő a busz és akkor eshetünk hátra, hasra, vagy bele a sofőr ölébe. Tudnak vezetni ezek a sofőrök, egy kézzel is és valaki azt mondta, hogy így is tanulnak meg, mert van olyan, hogy a másik kézben, hogy gépfegyvernek kell lennie.

Bicikli

Jeruzsálemben jó biciklizni, minden közel van, de vascombokkal kell rendelkezni a hozzá, mert dimbes-dombos a város, és tökéletesen átgondolatlan az utcaszerkezete. Ha rád dudálnak, az valószínűleg csak azért van, mert itt sokat dudálnak. Mondjuk eléggé ismeretlen itt a kerékpár sáv fogalma, ahogyan a biciklisták sincsenek sokan. Viszont általában viselnek sisakot és tudnak felfelé tekerni, ha lassan is. Szóval egy pesti biciklistának nincs itt könnyű dolga, és nagyon óvatosnak kell lennie, jól kell ismernie az utakat és akkor nagy a szabadság, szállhat szabadon a szélben, fütyörészhet, énekelheti, hogy a legjobb dolog binyiglizni a világoooooon és nem fog senki sem csodálkozni rajta, vagy méregetni őt, mert itt mindenkinek az a legjobb, amit éppen csinál.

Ha beteg az ember

... és van biztosítása, sem kerülhet ahhoz az orvoshoz, akit választ. Ha nem TB-d van, azaz nincsen TAJ számod, akkor 4 biztosító közül választhatsz. Az orvosok is biztosítókhoz tartoznak, úgyhogy a biztosító társaságod irányít hozzájuk. Előre fizetsz és aztán, jó esetben a biztosító visszautalja az összegeket. Ha kis bajod van, inkább meditálj rá, vagy szedjél gyógyfüveket, mert az orvos úgysem fog meghallgatni, hanem inkább beskatulyázza a betegségedet, azt mondja szedjél fájdalomcsillapítót, igyál vizet, ha a sarkad fáj, akkor is és azt kiáltja: Kérem a következőt. - De hát Doki, nincs is kint sor, hallgassa mán meg a panaszomat! - mondod, de ő már égnek álló hajjal a papírjaiban matat és azt kántálja: Kifelé! Itt nincs hálapénz, se csoki, szóval egyszerűen sejtelmem sincs hogyan lehet megfelelő ellátást kapni ezen korrupt módszerek nélkül. Azt mondják ha a halál közelében vagy, akkor tuti nem fogsz meghalni, mert akkor már komolyan vesznek.

A légkondi

Jeruzsálemben már nincs nyár így november elején, de minden ellenkező híreszteléssel szemben itt igenis van ősz! És ez egyenlő azzal, hogy már nem jön szembe velem Nagy Navarro Balázs minden utcasarkon. Őrült napsütés napközben, este pedig szőrme bunda. Van egy konstans anti-rasszista demonstráció a miniszterelnöki rezidencia előtt, de ennyit terelődik el a figyelmem kábé a szentéletűsködésről összesen. Visszatérve, Tel Aviv-ban az esték is melegek, Tzur Yigal-ban a Sereghy rezidencián most épp süvít a szél, és lehet, hogy esik majd, de napközben nem mertünk elmenni futni, mert napszúrás veszélye fenyegetett. És tudni azt, hogy Budapesten már esett a hó, na az elképesztően jó!! Nem fordult fel a globális büdös felmelegedés. De érthetetlen, miért van még ózonréteg, amikor a civilizált és a civilizálatlan népek értelmetlen klimatizáció-mániája már simán kinyírhatta volna. Itt boldog és boldogtalan (mondjuk az utóbbival még nem találkoztam) állandóan klimatizál.

Vicces veszekedések folynak, pl. az ulpanon (héber nyelvtanfolyam), az izraeli és az angol csávó között, vagy a dél-afrikai és a lengyel között. Mindenkinek más a hőmérséklete és mindenki mást szokott meg otthon, ezért az óra első felében 23, a második másfél órában 25 C'-ra állítjuk a klímamasinát. Ez azt jelenti, hogy kb. 21 C' lesz, mert az az átkozott masina nem fajzsűlölő. Az izraeli gyakorlathoz képest suta leleményességemmel rendszerint megkaparintom a távirányítót és így lesz a teremben kellően meleg ahhoz, hogy ne használjam el az egy évre dupla mennyiséggel számolt Rinathiol Coldot. Én nem vagyok egy fagyosszent, se nem izzadékony, tök normálisan szoktam venni a hirtelen hőmérséklet változásokat, de itt Zizilendben mindig megfázom, ahogyan Micsell barátnőm Amcsiban szokott.

De az ulpan viszonylag friss levegője felüdülés az iskola 100 %-os műlevegője után. Az iskolám, mint említettem egy amerikai hely és kéremszépen én, aki világéletemben Amerika majmoló hüjegyerek voltam és tényleg mindent csodáltam ami amcsi, az amcsi hüjeséget most nem elsősorban, de szimbólumként a légkonciban látom. Az amcsi tanár kimelegedik attól, hogy tanít, ezért be kell kapcsolnia a légkondit. Ez kérem, micsoda hüjeség?! Az ausztrál tanárnak nincs otthon légkondija, ezért klimatizál az órán. Ez érthető. :D A másik amcsi tanárnak beteg a lába, ezért állandóan vastag zoknit kell hordania, ezért kell mínusz húszban ülnie az egész osztálynak, hogy az ő lába ne fázzon. Ez helyénvaló kérem? Az egész osztály persze jól van, csak én és egy Ohio-i csaj ülünk fejbúbtól sarokig különböző meleg ruhákba csavarva. A többiek normális hőmérséklete 17C'. Ja és még nem beszéltem a ventilátorokról. A légkondi mellett az amcsik és a zizik szintén, kedvelik, ha süvít a szél a zárt helyiségekben. Fantasztikus. Nekem a szemem gyullad és a a fülem fáj, de gondolkodom azon is, hogy egyszer csak kapok már egy jó kis huzatot a ventilátoroktól. Itt mindenki ventilátorral alszik, mert a légkonciban mégsem egészséges aludni kérem, de ventilátorral kifejezetten kellemes. Ezt valaki, ha rajtam kívül érti szép magyar nyelvemen, akkor kérem magyarázza meg.

Az üzletek ajtajai nyitva, kint 40, bent 17C', az ajtók előtt kellemes ilyenkor megállni és kicsit hűsölni, de aztán jön a megsemmisítő gondolat, hogy ezzel az ózon elcseszését támogatom, úgyhogy köpök egyet, odébb állok.

A buszokon szintén hibernáló a hőmérséklet.

A JMPointnak van egy Zöld Izrael programja, egyszer vezettem egy beszélgetést az izraeli vízhelyzetről az IKI-ben nekik, ahol mérnökök és tudósok győztek meg arról, hogy van víz itt Zizilendben és nem kell aggódni, a Holt-tenger sem fog kiszáradni, bármennyire is szomorú, hogy már kis tócsa csak. Hogy jön ez ide? Hát csak úgy kéremszépen, hogy az energia célszerű felhasználása szerintem hozzáállás kérdése és a Holt-tenger azért szárad ki, mert az elmúlt fél évszázadban elvágták, elszennyezték, elirányították az őt tápláló csatornákat. Ez csak egy példa, és a légkondi-használat is csak egy másik példa a rövidke történetű hivatalos zizilendi civilizáció jövőbeni kilátásaira.

Az emberek

folyt. köv, de addig is írjatok miről szeretnétek még tudni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zizilend.blog.hu/api/trackback/id/tr314872836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása